Att vänta syskon

admin Tips

Att få sitt första barn är en omvälvande upplevelse som förändrar livet. Lika utmanande kan det dock vara när barn nummer två kommer. Inte nog med att det då är två små liv som skall skötas om utan det första barnet skall också förberedas på och acceptera närvaron av sitt nya syskon.

Involvera barnet

Det är viktigt att involvera barnet ordentligt i förberedelserna inför det nya syskonets ankomst, att försöka förklara vad en bebis är och hur den kommer att bli en del av familjen. Berätta även om förlossningen och låt barnet träffa bebisen på BB de första gångerna för att sedan låta dem träffas i hemmet. Vid hemkomsten är det viktigt att låta det större barnet få tid med mamman medan någon annan tar hand om bebisen. Likaså är det viktigt att pappan fokuserar sin uppmärksamhet på barnet när mamman är upptagen med bebisen.

Ett barns känslor för ett nytt syskon är ofta motstridiga. Det upplevs som spännande men kan samtidigt utgöra en källa till oro. På Barntotal.se kan blivande tvåbarnsföräldrar läsa mer om hur man förbereder sitt barn på att det skall få ett syskon och på så sätt undviker eller minimerar tänkbara problem.

Öka chanserna att bli gravid

Men innan man kommer så här långt gäller det ju förstås att bli gravid. Det är inte alltid helt lätt att bli gravid samtidigt som man har ett annat litet barn att ta hand om. Det är viktigt att inte stressa utan låta det ta tid. Precis som vid den tidigare graviditeten är det viktigt att äta rätt och det finns flera kosttillskott som kan underlätta processen. Avstå från att röka och dricka alkhol (om du börjat igen).

Samtidigt är det viktigt att regelbundet ha sex. Det kan vara svårt att lyckas med som småbarnsförälder. Ett tips är då att involvera mor- eller farföräldrar som kan passa barnen en kväll i veckan. Det blir då en romantisk kväll där ni får chans att umgås som par – och utöka familjen.

You May Also Like..

Planera inför sommarlovet

Skolorna slutar lite allt eftersom och sommarlovet är något som många uppskattar efter en termins skolgång. Det gäller att planera […]

Härliga aktiviteter för de yngre

Alla har vi olika intresse och så även för det yngre gardet. För många så kanske det är fotboll eller […]

Något snyggt till de yngsta

Kanske det är så att hela familjen är bjuden på bröllop framöver och ni har svårt att hitta något snyggt […]